FAQs

Här hittar du svar på vanliga frågor om tävlingen. Om du inte hittar svar på din fråga kan du skicka den till openstockholmaward@sqore.com.

Vad är Open Stockholm Award?

Sedan 2011 har staden arbetat för att göra data som myndigheter samlar in och lagrar elektroniskt tillgänglig så att alla kan använda den. Som en del i satsningen anordnar Stockholms stad tävlingen Open Stockholm Award för att stimulera nya idéer och öka tillgängligheten till stadens service genom utveckling av mobila tjänster och appar baserade på stadens öppna data. Ambitionen med tävlingen är att ett vinnande projekt ska kunna genomföras när tävlingen är avslutad. Tävlingen har gått av stapeln två tidigare år, 2012 och 2014.

Syftet med tävlingen är att inspirera till utvecklingen av nya tjänster och idéer som bidrar till ett sammanhållet och hållbart Stockholm.

Får jag använda andra data än de från Stockholms stad?

Du får kombinera öppen data från andra källor med öppen data från Stockholms stad, men Stockholms stads öppna data måste finnas med på ett eller annat sätt.

Vad kan mitt tävlingsbidrag handla om?

Ditt tävlingsbidrag kan handla om allt som relaterar till något av de två deltävlingarnas teman:

  • Ett ekonomiskt hållbart Stockholm & Ett klimatsmart Stockholm
  • Ett Stockholm som håller samman & Ett demokratiskt hållbart Stockholm

Ingen lösning är för liten eller för stor, men den ska vara knuten till Stockholms stads öppna data. Lösningar som har ett politiskt syfte kommer att diskvalificeras.

Hur använder jag den öppna datan?

Du kan hitta mer information om Stockholms stads öppna data på open.stockholm.se. Du kan även gå direkt till datakällorna som finns på dataportalen.stockholm.se.

Varför öppnade Stockholms stad upp sin data?

Stockholm stad har sedan 2011 tillgängliggjort data för att främja transparens och öppenhet.

Öppna data regleras av PSI-direktivet och Inspire-direktivet från EU, vilka också har införts i svensk lagstiftning. Det här innebär att de offentliga data som samlats in och lagrats hos myndigheter i elektronisk form också ska tillgängliggöras för återanvändning av företag och privatpersoner. Som ett resultat kommer medborgare att ha enkel tillgång till den öppna data som Stockholms stad samlar in och lagrar elektroniskt.

Läs mer på open.stockholm.se.

Vad gör jag om jag har tekniska problem med webbsidan eller datan?

Om du stöter på problem när du använder hemsidan eller har frågor om Stadens öppna data kan du kontakta vår supporttjänst: openstockholmaward@sqore.com.

Vem får delta i tävlingen?

Tävlingen är öppen för alla som vill vara med och bidra till utvecklingen av ett smartare Stockholm. Du kan läsa mer om vem som får delta under Regler och villkor.

Kan man tävla i lag?

Ja, men bara en person kan stå som ägare av kontot som ni registrerar för att delta i tävlingen.

Hur gör vi för att tävla som företag/organisation?

För att tävla som företag eller organisation fyller du bara i företagets eller organisationens namn när du registrerar ett konto. Rättigheterna till tävlingsbidraget samt eventuellt pris går till företaget/organisationen.

När är sista tävlingsdagen?

Tävlingarna avslutas 17 augusti 2016 och 24 november 2016 klockan 23.59 svensk tid. Endast tävlingsbidrag som kommit in under tävlingsperioden kommer att beaktas.

Vad kan man vinna för priser?

Vinnarna i tävlingen får dela på 100 000 kronor samt den uppmärksamhet som uppstår i samband med tävlingen.

Vinnarna får även varsitt diplom signerat av Stockholms stad samt publicitet som generas av den högprofilerade prisceremonin.

Finalisterna i tävlingen kommer att bli inbjudna till final den 1 februari 2017 i Stockholms Waterfront Building, där kommer de två vinnande bidragen kommer att utnämnas.